Je lichaam geeft je vele signalen, zo ook je urine

Kijk eens in de wc pot

Iedere dag bezoek je meerdere keren het toilet. Maar je kijkt dan niet iedere keer achterom in de wc pot en dat hoeft ook niet.
Toch is het raadzaam wel dagelijks naar je urine te kijken. Waarom? het vertelt je namelijk hoe het met je gaat.
Heel eenvoudig zelf uit te voeren en levert je enorm veel waardevolle informatie op.

Let wanneer je gaat kijken in eerste instantie op de kleur. Is deze niet licht geel van kleur ( ochtendurine mag donkerder zijn) ga dan verder op onderzoek uit en let dan op de consistentie, frequentie en de geur.

Uitdroging 

Uitgedroogd? Nee dat kan echt niet, ik drink zeker 2 liter water per dag. Dat is super goed, maar niet genoeg. 
Denk aan het drinken van koffie, dit ontrekt vocht uit je lichaam. Sporten, transpireren, werk je in een ruimte met airconditioning? Allemaal omstandigheden die ervoor zorgen dat je meer dan 2 liter water per dag moet drinken. 
Maar dan ben je er nog niet want ons drinkwater bevat nauwelijks nog mineralen. 
Dit betekent dat het water dat we drinken niet goed kan worden opgenomen door onze cellen. 

De oplossing is! Drink dagelijks 3 x 3 grote glazen lauwwarm water en voeg hier een snufje Keltisch zeezout aan toe. 
Dit zout bevat minimaal 80 verschillende mineralen die je lichaam heel hard nodig heeft. 
Zo zorg je ervoor dat je cellen het water goed kunnen opnemen en jij niet meer uitgedroogd bent. 

Kleurschakeringen

Urine hoort licht geel tot goudkleurig te zijn, de kleur hebben we zelf geproduceerd en wordt veroorzaakt door een pigment urochroom.
Hoe licht of donker je urine is, is mede afhankelijk hoeveel je drinkt.

Hoe meer je drinkt hoe wateriger de kleur en het tegenovergestelde is ook waar. Een geringe inname van water maakt de urine geconcentreerder, dus donkerder geel. Ochtendurine is vaak donkerder en dat komt vooral omdat we in de nacht vocht verliezen door transpiratie.

Afwijkende kleuren van urine

Roze of rood

Deze kleur kan komen door onze voeding waaronder bieten, wortels, bramen, tuinbonen en rabarber. Ook bepaalde medicijnen kunnen zorgen voor een roze of rode kleur. Toxische belasting met lood of kwik maakt de urine ook roodachtig. Bloed in de urine geeft ook rood/roze verkleuring, dat kan dan te maken hebben met blaas- en nieraandoeningen (zoals niersteentje) of prostaatproblemen. Bloed kan ook in de urine voorkomen door intensieve sport waarbij klein vaatjes kapot gaan. 

Oranje

Wanneer je voor het eerst een B-complex of een multivitamine gaat slikken dan kan je urine oranje van kleur worden. Dit wordt veroorzaakt door de de vitamine B2 die erin zit. 

Oranje – bruin

Deze kleur kan een teken van uitdroging betekenen. Er kan mogelijk een probleem zijn met je lever of galwegen. Afbraak van bloedcellen en eiwitten kunnen de plas bruinig maken. Wanneer je urine donkerbruin van kleur is kan dit duiden op een ontsteking van je nieren. 

Blauw of groen

Is je urine blauw of groen van kleur dan kan dit duiden op een urineweginfectie. Na een operatie kan er door medicijn gebruik ook verkleuring van de urine ontstaan. 

Consistentie

Schuimend

Wanneer je urine altijd schuimend is kan dit betekenen dat er iets niet goed gaat met de werking van je nieren. Dit staat los van de kleur en geur van je urine. Bij twijfel neem contact op met je huisarts.

Vlokkerig

Het kan wijzen op urinezuurafscheiding, een urineweginfectie.

Frequentie

We urineren ongeveer 8 per dag. Dat is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid die je drinkt. De frequentie neemt toe bij urineweginfecties, overactieve blaas, diabetes, prostaatvergroting en door het gebruik van medicatie. Wanneer je lichaam over te weinig mineralen beschikt zul je merken dat je na het drinken van een glas water direct naar de wc zal moeten. Dit is het teken dat je een lichaam een mineralen te kort heeft.
Winkelwagen