Te korten? Pak de oorzaak aan en niet de gevolgen.

Regelmatig zeg ik tegen mijn cliënten, we leven iedere dag als topsporters, maar we voeden ons niet met voeding om een topprestatie te kunnen leveren. Hiermee bedoel ik, we verwachten dat ons lichaam iedere dag voor ons werkt, het is een automatisme, hetzelfde als ademhalen. Pas wanneer er lichamelijke klachten ontstaan, het getal op de weegschaal oploopt of de energie totaal verdwenen is uit je lijf, ondernemen we actie..hoop ik.

De acties die we dan ondernemen zijn divers, maar vaak gericht op gevolgbestrijding en niet zo zeer gericht op wat is nou de oorzaak? waardoor zijn mijn fysieke of mentale klachten ontstaan? waardoor blijf ik schommelen in gewicht of mijn energieniveau?

Een oorzaak kan zijn dat je lichaam te korten heeft aan voedingsstoffen en dat is helemaal niet vreemd.

Waardoor ontstaan te korten in je lijf?

1 De werking van je spijsvertering

Veel gezonde voeding eten, is nog geen garantie dat je lichaam alle aanwezige voedingsstoffen ook daadwerkelijk opneemt. Verantwoordelijk voor de opname is namelijk je spijsvertering ( maag en je dunne darm) en die functioneert bij veel mensen gebrekkig door o.a. stress, teveel bewerkt voedsel nuttigen, te weinig beweging en uitdroging op celniveau door het gebrek aan vocht en hiermee bedoel ik water!

2 Verarming van de bodem

In deze tijd is door intensieve landbouwbewerking en toenemende vraag onze bodem zo verarmd en uitgeput, dat planten en gewassen een stuk minder voedingsstoffen bevatten dan vroeger.

3 Toxische belasting

Pesticiden zijn chemicaliën die worden ingezet om onkruid, schimmels en dieren te bestrijden, maar hebben direct contact met ons voedsel. Het wassen van je voedsel is een must, maar je voorkomt niet dat er resten achterblijven. Onbewerkt en puur heeft de voorkeur, maar is niet voor iedereen financieel haalbaar om dagelijks te eten.

Ook alcohol, elektromagnetische straling, nicotine of de rook die vrijkomt bij je openhaard bevatten toxines die schadelijk kunnen zijn voor je lichaam.

4 Het nuttigen van bewerkte voeding

90% van de voedingsmiddelen die je in de supermarkt koopt, zijn geraffineerd/ bewerkt.
In veel gevallen zijn kostbare voedingsstoffen verloren gegaan door de bewerking van het product, ook zijn er zouten en suikers aan toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. Hierdoor kost het verteren van geraffineerd voedsel je veel meer energie. Dat komt omdat de ontbrekende voedingsstoffen ( vitaminen, mineralen, aminozuren, spoorelementen) normaal helpen bij een gezonde vertering van mond tot kont.

Het lijstje is nog verder uit te breiden, maar de boodschap is wat mij betreft duidelijk.

Zorg dat je de oorzaak aanpak en dat is in 9 van de 10 gevallen, eerst werken aan je spijsvertering! Zorg dat je weer voedingsstoffen kunt gaan opnemen en hier helpt de aanvulling van supplementen zeker bij. Wil je gerichter advies over jouw te korten, dan kan een Vitaliteitscheck zeker interessant zijn. Op mijn website www.levenik.nl kun hierover meer informatie vinden.