Probiotica en je weerstand

Probiotica zijn levende bacteriën (melkzuurbacteriën) die in je darm leven en je gezondheid bevorderen, het evenwicht in de darm stabiliseren en herstellen. De bacteriën hebben een gunstig effect op diarree, verstopping en lichte vormen van huideczeem.
Probiotica komen van nature in de darm voor. Ook zitten probiotica in voeding; in gefermenteerde producten zoals karnemelk, yoghurt, biogarde, asperges uit pot en zuurkool. Ook in gefermenteerde sojaproducten, zoals tempé vind je de melkzuurbacteriën. Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij met behulp van bacteriën, gisten of schimmels voedingsmiddelen worden bewerkt.
Probiotica wordt ook verkocht als kant-en-klaar preparaat of toegevoegd aan zuivelproducten. Er bestaat overigens niet één soort probioticum; er zijn verschillende probiotische stammen en bacteriën.
 
Bacteriën in je darmen
In je darmen zitten miljoenen bacteriën (samen wegen ze wel een kilo!)
Deze bacteriën verteren je eten, maken vitamines aan en beïnvloeden het immuunsysteem en communiceren met darm- en zenuwcellen.
 
Gezonde voeding helpt daarbij omdat dat je basis is voor een gezonde darmwerking.
Extra aandacht voor voeding met probiotica kan je darmflora extra ondersteunen.
Met een probioticum krijg je weer genoeg ‘goede bacteriën’ binnen om de darmflora weer in balans te brengen.
 
Antibiotica en je darmflora
Antibiotica maakt geen onderscheid tussen schadelijke of nuttige bacteriën; het doodt alle bacteriën. Spaarzaam antibiotica gebruiken is om die reden belangrijk. Soms is er uiteraard geen keus. Maar probeer tijdens en na een kuur altijd te werken aan een nieuw en gezond bacterie-evenwicht in de darmen. Schenk extra aandacht aan gezonde voeding en voeding met melkzuurbacteriën die het bacterieel evenwicht in de darm herstellen. Zorg ervoor dat je direct start met het eten van producten met probiotica om je darmflora te herstellen, wanneer je toch een kuur hebt moeten gebruiken! Vul dit zo nodig aan met een suppletie zoals Aadexil van het merk Springfield.
 
Wat is het doel van probiotica?
Probiotica heeft drie effecten: het verdrijven van ziekmakende bacteriën uit het binnenste van de darm, het verstevigen van het slijmvlies van de dunne darm en het versterken van het immuunsysteem. Ongeveer tien tot vijftig procent van de probiotische bacteriën die je eet en je darm levend bereikt, gaat daar ‘aan het werk’. Omdat de darmflora van elk persoon uniek is, kan het effect ook per persoon verschillen. Daarnaast is de werking van iedere probiotica ook niet hetzelfde.