Menstruatiepijn verminderen of zelfs klachtenvrij door vetverbranding!

Dagelijks zie en spreek ik in mijn praktijk vrouwen die last hebben van menstruatieklachten. Dit kan zijn hoofdpijn, buikpijn, maar ook humeurig zijn als wel een kort lontje hebben. Dit zijn de meest voorkomende ongemakken. Het liefst troost je je dan met chocolade of pijnstillers. Dit is alleen niet de oplossing..ok je voelt je een tijdje beter, maar na een uurtje denk je opnieuw, au!

Waardoor ontstaan de klachten tijdens de menstruatie in je lijf?

Het hormoon oestrogeen speelt een belangrijke rol tijdens je menstruatie. Je klachten nemen af op het moment dat de oestrogeen wordt afgebroken. Door veel groenten te eten, die enzymen bevatten die de oestrogeen te lijf gaan, merk je dat de klachten verminderen. Dit proces duurt even. Essentieel is dan wel, dat je ook de suikers laat staan. Door toegevoegde suikers uit je voedingspatroon te halen maakt je lichaam minder insuline aan. Door insuline aanmaak wordt de oestrogeen sterker en nemen de klachten toe. Wanneer je hoofdpijn hebt, kan extra magnesium nemen ook voor verlichting zorgen. Denk dan aan voedingsmiddelen als zaden( pompoenpitten) groente groenten, avocado, vis en pure chocolade ( boven de 85% cacao) Wanneer je juist last hebt van buikkrampen, denk dan aan inname van vitamine D en zink.

Wat is de relatie tussen een vetverbranding en klachtenvrij zijn?

Een klant zei laatst “sinds ik in een vetverbranding zit heb ik echt minder menstruatieklachten, zoals een kort lontje hebben en dat is zo fijn! dat vind ik niet alleen, maar ook mijn man en kinderen’

Je kunt een vetverbrander worden wanneer je kiest voor langzame koolhydraten bv het Brood met LEV https://levenik.nl/webshop/ilonas-keuken-ik/ of groenten. Dus laat de snelle koolhydraten uit brood, rijst en pasta’s juist links liggen tijdens je periode.

Naast langzame koolhydraten bestaat je maaltijd uit eiwitten en onverzadigde vetten ( verhouding 20%- 50%-30%) Ook is het belangrijk je te beperken tot 3 gezonde maaltijden per dag, tussendoor eet je niet. Hierdoor blijft je bloedsuiker stabiel, heb je geen snaaibehoefte en zullen de klachten gaan verminderen. Mocht je toch voor pijnstilling kiezen, denk dan eerst aan een natuurlijke oplossing, zoals gember. Maak er bijvoorbeeld een lekkere gemberthee van.

Een paracetamol kan op langere termijn de samenstelling van je darmflora aantasten en dat heeft effect op je hormoonbalans. Kortom pakt altijd de oorzaak aan i.p.v. de symptomen!