Maak jezelf weerbaar tegen virussen!

De zomervakantie Noord is weer voorbij, nog een paar weken en dan zijn alle leerlingen weer van start gegaan binnen het onderwijs. Tenminste zoals het nu lijkt, maar iedere week kan in deze tijd anders zijn. Wat niet veranderd en waar we geen invloed op hebben, is dat de tijd doorgaat en zo ook de seizoenen. Over 2 weken komt de R weer in de maand en dat gaat vaak gepaard met snotteren en hoesten.

Het voelt vaak alsof het je ‘overkomt’, ieder jaar opnieuw. Toch heb je zelf invloed en hoe fijn is dat?! Dit is de tijd om zelf de regie te nemen over je gezondheid, onderneem nu actie zodat je je afweer verbeterd voor de virussen die ook dit najaar weer de kop op steken.

Ik geef je een aantal makkelijk toepasbare leefstijladviezen waarmee jezelf aan de slag kunt gaan!

1 Eet gezond

Nu denk je vast, ja dat is een schot in open doel? en toch zal deze met stip op 1 blijven staan want kijk om je heen voedsel is overal voorhanden, waardoor we de hele dag kunnen eten, maar is het gezond en verstandig om te doen? Probeer te streven naar dagelijks 80% gezond en 20% minder gezond.

Door het beperken of vermijden van bewerkt voedsel, vooral suikers en zetmeel ben je al heel gezond bezig. Eet hoofdzakelijk onbewerkte dierlijke en plantaardige voeding met essentiële aminozuren en vetzuren (macronutriënten), vitaminen, mineralen en sporenelementen (micronutriënten). Beperk het eten van koolhydraten en neem voldoende eiwitten en gezonde vetten, je zult merken dat je lang verzadigd bent en ook je ontlasting zal verbeteren.

Naast eten, is het drinken van water van essentieel belang. Zorg dat je iedere dag 3 x 3 grote glazen water drinkt.

2 Eet minder vaak

Het beperken van het aantal maaltijden en tussendoortjes per dag, helpt in het laag houden van je bloedsuikerspiegel en je bloeddruk. Door een aantal uren niet te eten zorg je voor opruim- en hersteltijd voor je lichaam. Ook gaat je lichaam gemakkelijker vet verbranden. Wist je dat vet verbranden ongelofelijk veel positieve effecten voor je gezondheid heeft? Veel meer dan lichaamsgewicht ( kilo’s ) verliezen.

3 Rust en slaap voldoende

Slaaptekort verhoogt de kans op het krijgen van een virus. Vooral je diepe slaap aan het begin van de nacht heeft een gunstig effect op de je afweersysteem. Probeer het blauwe licht van je telefoon of computer in de avond te beperken en eet het liefst voor 21.00 uur ‘s avonds ( zeker geen koolhydraten in de avond) je laatste maaltijd. Hoeveel uren slaap je nodig hebt om uitgerust en vitaal te kunnen leven is heel persoonlijk. Liever 6 kwalitatieve slaapuren i.p.v. 8 kwantitatieve slaapuren.

4 Blijf in beweging

Een actieve leefstijl zorgt voor het verlagen van de kans op luchtweginfecties. Beweeg iedere dag minimaal 30-40 minuten. Bij voorkeur in de buitenlucht en door dynamisch te wandelen. Wandelen zorgt voor prikkeling van je cellen. Nu we meer thuiswerken kun je ook denken aan work-outs die je binnen kunt doen.

5 Zonlicht

Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D en stimuleert de aanmaak van endorfinen ( stofjes) die je een lekker gevoel geven en je zoet behoefte onderdrukken. Zorg dat je in de zomer goed beschermt de zon ingaat.

6 Supplementen

Ter voorkoming van een virusinfectie zijn vitaminen en mineralen, maar ook omega-3 vetzuren essentieel als aanvulling op onze huidige voeding. Basissuppletie als aanvulling in de vorm van een multivitamine en een visolie zijn het overwegen waard. Vraag me gerust naar de verschillen want ik snap dat het huidige aanbod zorgt voor verwarring en dat je de bomen door het bos niet meer ziet. Zorg altijd voor een goed opneembaar supplement ( bijvoorbeeld de 3Care supplementen) en een nog beter advies is, doe eerst een Vitaliteitcheck om te meten of je lichaam alle voedingsstoffen kan opnemen, anders is het water naar de zee dragen.

7 Probeer stress en angst te vermijden

Langdurige stress of angst verhoogt de aanmaak van cortisol ( stresshormoon) en doet een aanslag op je afweersysteem. Zorg voor ontspanning en rustmomenten, maar ook door te lachen, te dansen en positief in het leven te staan verklein je de kans op stress.

8 Beperkt inname van alcohol en rook niet.

Roken is schadelijk voor je gezondheid, mooier kan ik het niet maken. Lukt het je nu nog niet te stoppen, zorg dan dat je in ieder geval gezond eet, dit verkleint de kans op gewichtstoename en andere chronische aandoeningen. Toch geldt voorkomen is beter dan genezen.

Alcohol liever niet wanneer je kijkt naar de optimale bijdrage voor je gezondheid. Echter alcohol maakt deel uit van onze samenleving en gaat vaak gepaard met gezelligheid en sociale contacten. Daarom is mijn advies bewust genieten van 1 a 2 glazen per week is prima.

* Bron: Yvo Sijpkens (internist), Lieneke van de Griendt ( huisarts), Louisette Blikkenhorst