E-nummers

In mijn laatste nieuwsbrief heb ik aandacht besteedt aan etiketten lezen. Laat je niet misleiden is hierin de boodschap!

Waar ik regelmatig vragen over krijg zijn E- nummers.

Hoe zit het ook alweer met E-nummers? ze hebben een slechte reputatie en dat is eigenlijk wel terecht. Heel kort door de bocht genomen, draagt het niets bij aan je gezondheid.

Wanneer we het over E-nummers in producten hebben, dan bedoelen we de stoffen die als extra hulpstof worden toegevoegd. Bewerkte producten bevatten veel E- nummers: dit zijn toevoegingen die ervoor zorgen dat een product langer houdbaar blijft, niet verkleurd, oxideert of een mooie glans geeft.

E950 t/m E967 zijn de kunstmatige zoetstoffen.

E951 is aspartaam een veelgebruikte zoetstof die in duizenden producten is verwerkt. Vermijd deze producten zoveel mogelijk uit je voedingspatroon. In light- producten en suikervrije kauwgom bijvoorbeeld zit het vaak verwerkt. Het lichaam reageert op zoetstoffen alsof het suiker binnenkrijgt. Ons lichaam kan de zoete smaak van suiker niet onderscheiden van een andere kunstmatig zoete smaak. Zodra je lichaam iets zoets ervaart gaat het insuline aanmaken, bloedsuiker wordt uit je bloed gehaald en opgeslagen als glycogeen in o.a. je lever. Met als gevolg je bloedsuikerspiegel gaat dalen, het lichaam wil eten of te wel je krijgt honger. In feite houd je je lichaam voor de gek. Met als gevolg je gaat jezelf over eten, hebt constant ‘snaaitrek’

Alle suikervrije kauwgum, chocolade, frisdranken geven in je lichaam de reactie alsof ze koolhydraten zijn en zetten bovenstaand proces in werking. Je krijgt er dus juist honger van, komt aan of kunt minder goed afvallen, hebt ‘onverklaarbare’ hoofdpijn of een onrustige huid

E620 t/m E650 zijn de smaakversterkers en vind je in veel kant en klare producten, maar ook in snacks, zoutjes etc. De valkuil voor veel mensen is dat er op de verpakking kan staan dat het koolhydraat- en vetarm is, maar om er smaak aan te geven worden er kunstmatige kleur- en smaakstoffen ( E nummers) aan toegevoegd. Het effect gaat zijn dat je niet van al het lekkers af kunt blijven.

Mijn advies:

Geheel zonder E nummers leven is bijna onmogelijk, de supermarkten liggen er vol mee. Wees je daarom bewust van alle valkuilen die je iedere dag weer tegenkomt. Lees verpakkingen, blijf zelf nadenken over wat goed en niet goed voor je is. Kies waar het mogelijk is voor vers en onbewerkt voedsel en vermijdt het middelste gangpad in de supermarkt.

Doe daarnaast eens de proef op de som en eet een aantal weken geen E nummers, wat ervaar je? En vergeet dan niet de kauwgom die je iedere dag neemt of de Smintjes voor een frisse adem, hierin mee te nemen.

Je hebt één lichaam, één gezondheid, wees er zuinig op!