De relatie tussen koolhydraatarm, je bloedsuikerspiegel en genieten!

Pasta, brood, rijst en aardappelen belanden steeds minder vaak in ons boodschappenmandje omdat we koolhydraatarm willen eten. Een positieve ontwikkelt wanneer je het mij vraag. Door te minderen met snelle koolhydraten is je bloedsuikerspiegel namelijk stabieler, waardoor je langer verzadigd bent en meer energie hebt. Ook heeft een koolhydraatarm voedingspatroon positief effect op je gewicht en andere leefstijl gerelateerde klachten, zoals maag- en darmklachten, diabetes type 2, migraine.  Maar wat is nu het verschil tussen langzame en snelle koolhydraten? En hoe eet je koolhydraatarm? In dit artikel lees je er meer over en zet ik alles voor je op een rij.
 
Suikers, zetmeel en vezels zijn koolhydraten; een brandstof die je lichaam nodig heeft en waar hij zijn energie uithaalt. Net zoals de bouwstoffen die je vindt in vetten en eiwitten. Eet je brood, rijst, pasta, peulvruchten of groente, dan worden de koolhydraten in deze voedingsmiddelen omgezet tot glucose. Vervolgens komt het via de lever in je bloed in je lichaamscellen terecht en wordt het verbrand tot energie. Die energie heb je nodig om te functioneren, het is letterlijk de energie die je nodig hebt om te denken en te bewegen.
 
Dat alle koolhydraten ( dus ook onze groente en fruit) de bloedsuikerspiegel verhogen, is een feit. Het verschilt alleen hoe snel dit gebeurt. Je kunt dan ook een onderscheid maken tussen langzame en snelle koolhydraten:
  • Langzame koolhydraten vertragen de opname van glucose in je bloed. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel langer stabiel. Deze langzame koolhydraten vind je onder andere in peulvruchten, de meeste groente, havermout en producten gemaakt van volkorenmeel. Al deze voedingsmiddelen bevatten vezels. Top! want hierdoor heb je minder last van bloedsuikerpieken en -dalen en draagt het bij aan een regelmatige ontlasting.
  • Snelle koolhydraten verhogen je bloedsuikerspiegel snel. Je vindt deze koolhydraten onder andere in frisdrank, snoep, koek, aardappels en producten gemaakt van witte bloem.
De meeste gezondheidsdeskundigen zijn het erover eens dat we minder koolhydraten nodig hebben dan altijd gedacht werd.
 
Wanneer  je koolhydraatarm wil eten, dan eet je zo weinig mogelijk ( balans vinden is de sleutel) snelle koolhydraten en je let ook op de langzame koolhydraten. Dat betekent dat de nadruk in je voedingspatroon ligt op groente, peulvruchten, noten, eieren, vis, vlees en gezonde vetten.
Wil je minder koolhydraten eten, let dan wel op het volgende:
 

Eet weinig verzadigde vetten

Vaak worden koolhydraten vervangen door vet. Een te veel aan verzadigd vet, vergroot de kans op hart- en vaatziekten.
Onverzadigde vetten, de gezonde vetten kunnen de insulinegevoeligheid juist verbeteren.
Eet genoeg voedingsmiddelen die rijk zijn aan B-vitamines, voedingsvezels en mineralen als ijzer, magnesium en zink. Eet je volkorenbrood en graanproducten, dan krijg je deze vitamines en mineralen makkelijk binnen. Bij een koolhydraatarm voedingspatroon is dit een aandachtspunt. Gelukkig kun je deze voedingsstoffen ook uit vis, ei, groente, noten en peulvruchten halen.
 

Doel

Iedereen voelt zich beter met een stabiele bloedsuikerspiegel. Want: hoe stabieler je bloedsuikerspiegel is, hoe stabieler je humeur. Je hebt energie voor tien, voelt je lange tijd verzadigd en leeft niet van eetmoment naar eetmoment. Ook ga je merken dat je minder snaaitrek krijgt. Feitelijk komt dit doordat je de lichamelijke behoefte weg gaat nemen. Geloof mij, dit is een openbaring en het kan echt!
 

Stappenplan: hoe eet je koolhydraatarm?

Stap 1
Kook vaker met eieren. Als je koolhydraatarm eet, zijn eieren een must voor in je keuken.
TIP: Zet ze op het aanrecht, dan word je eraan herinnert ze te eten!
Eieren zitten vol gezonde voedingstoffen (eiwitten, ijzer, B12), ze werken ook verzadigend en houden je bloedsuikerspiegel stabiel. Van eieren kun je de lekkerste dingen maken. Denk aan een omelet, een Italiaanse frittata, Spaanse tortilla of ei-muffins. Ook lekker: bak een omelet, vul hem met groente en rol hem daarna op. Klaar is je omeletwrap!
 
Stap 2
Eet meer groente. Te veel groente eten bestaat niet, zeker niet als je koolhydraatarm eet. Deze vitamine- en vezelbommen kun je goed gebruiken als er minder koolhydraten op je bord liggen. Vul voortaan de helft van je bord met groente en experimenteer met groenterecepten. Rooster een bloemkool eens in de oven, maak gezonde dips voor bij snackgroente en ga los met het maken van soep.
 
Stap 3
Wees creatief met snacks. Het is een fabel dat je niet meer kunt snacken als je mindert met koolhydraten. Chips, koekjes en de meeste andere bewerkte tussendoortjes vallen inderdaad af, maar met je een beetje creativiteit blijft er nog genoeg over. Eet blokjes kaas uit het vuistje, sla snackgroente in, vul een tomaat met cottage cheese of ga voor een klein handje ongebrande noten.
 
Stap 4
Vervang rijst, pasta en aardappelen. Maak van een courgette groene spaghettislierten, van broccoli en bloemkool rijst en van pastinaak frietjes. Met een spiraalsnijder en keukenmachine is dat binnen een paar minuten gepiept.
 
Stap 5
Geniet bewust. Het is gek hoe ons brein werkt. Als je iets niet meer ‘mag’ eten, heb je er juist ontzettend zin in. Wees daarom niet te streng voor jezelf en eet af en toe iets wat niet ‘mag in een koolhydraatarm voedingspatroon. Vergeet er dan niet dubbel van te genieten!